trójkąt rozwiaz
badzsoba: Rozwiąż trójkąt o danych kątach i bokach b=8 c=4 alfa=100
23 lis 16:51
Bogdan:

twierdzenie cosinusów przyda się
23 lis 16:56
kinder: a2 = 64 + 16 − 64 * −sin10? tak ma byc?
23 lis 17:52
36i6: moze ktos pomoc?
23 lis 18:08
Eta:
To co? nie umiesz dodawać? i odczytaj z tablic sin10
o≈...
a
2= 90+sin10
o ⇒a≈ ...........
| | a | | 8 | |
z tw. sinusów |
| = |
| ⇒ sinβ= 0,..... odczytaj z tablic β=.... |
| | sin100o | | sinβ | |
to trzeci kąt γ= 180
o−(100
o+β)=......
śmigaj teraz z
rachunkami i nie zakładaj nowych postów z tym zadaniem
23 lis 19:02
kanilsdon: Eta nie powinno byc 80 zamiast 90?
23 lis 19:06
kanilsdon: moze ktos to sprawdzic?
a≈9,5
sinβ≈32
sinγ≈48
Poprawne te wyniki?
23 lis 19:29
Eta:
No jasne jak

64+16=
80
23 lis 19:34
kanilsdon: a wyniki dobre?
23 lis 19:35
Eta:
Nie chce mi się liczyć!
23 lis 19:35
Eta:
Jak dobrze "rachowałeś", to dobre
23 lis 19:36
kanilsdon: no wez prosze to dla mnie bardzo wazne
23 lis 19:36
kanilsdon: hoo to mnie pocieszyłas
23 lis 19:37
Eta:
Źle napisałeś! sinβ= .... ⇒ β= 32o i γ= 48o
23 lis 19:37
kanilsdon: a no faktycznie
23 lis 19:38