pochodne
Efka: Wyznacz wartości ekstremalne funkcji, badając ich przebieg:
a) f(x)=−x3+3x+2 dla x∊[0,2]
b) f(x)=2x7 − x5 dla x∊[0,3]
17 lis 11:15
AS:

a) f(x) = −x
3 + 3*x + 2 dla x ∊ [0,2]
Obliczam pochodną f(x)
f'(x) = −3*x
2 + 3 = −3(x
2 − 1)
Wyznaczam ekstrema
f'(x) = 0 ⇔ x = −1 lub x = 1
Wartość −1 odpada bo wykracza poza przedział badania [0,2]
Dla x ∊ (0,1) f'(x) > 0 funkcja rośnie
dla x ∊ (1,2) f'(x) < 0 funkcja maleje
dla x = 1 funkcja osiąga maksimum,które wynosi 4
Badam wartości krańcowe funkcji
f(0) = −0
3 + 3*0 + 2 = 2
f(2) = −2
3 + 3*2 + 2 = 0
W przedziale [0,2] funkcja osiąga maksimum (1,4) i jest to wartość zarazem największa
w badanym przedziale, wartość najmniejszą osiąga dla x = 2 równą 0.
17 lis 11:42
Efka: dziękuję za pomoc!
do przykładu b)
pochodna wynosi 14x6−5x4 ?
jeśli tak to ekstrema wychodzą 0 i w przybliżeniu 0,6 i −0,6 ? czy coś źle policzyłam?
17 lis 11:53
AS:

b) f(x) = 2*x
7 − x
5 w [0,3]
Miejsca zerowe
f(x) = 0 ⇔ x = 0 lub x = ± 1/
√2 ≈ 0.7071
Pochodna funkcji
f'(x) = 14*x
6 − 5*x
4 = x
4*(14*x
2 − 5)
f'(x) = 0 ⇔ x = 0 lub x = ±
√5/14 ≈ ± 0.5976
resztę proszę samemu dokończyć
17 lis 11:59
AS: Pamiętaj o przedziale [0,3] − tylko ten obszar nas interesuje.
17 lis 16:49