pomocy
halohalo: zad1. oblicz wartosc wyrazenia log63*log612+log262
zad2. rozstrzygnij czy a=3√9√3+11√2 − 3√11√2−9√3 jest liczbą wymierną.
zad3. zaznacz na osi liczbowej zbiór opisany nierównością |x2−9|−|7x+21|<0
23 lis 15:43
Bogdan:
log612 = log6(3*22) = log63 + 2log62
23 lis 16:03
Bogdan:
sprawdź: (√3 + √2)3 = ..., ((√2 − √3)3 = ...
23 lis 16:05
halohalo: ale na poczatku jest log*log,....da sie jakos pomnozyc te logarytmy?
23 lis 16:10
Bogdan:
nie ma log*log. ale jest log63 * (log63 + 2log62) + log622 =
a(a + 2b) + b2 = a2 + 2ab + b2 = ...
23 lis 16:12
halohalo: to 2ab= 2log
6(3*2)
23 lis 16:16
Bogdan:
zad. 3: |(x − 3)(x + 3)| − 7|x − 3| < 0 ⇒ |x − 3| * (|x + 3| − 7) < 0
23 lis 16:16
Bogdan:
czy log63 * 2log62 = 2log6(3*2) ?
23 lis 16:23
Bogdan:
czy np.: sin30o * 2sin200 = 2sin(30o*20o) ?
23 lis 16:24
halohalo: yy nie
23 lis 16:26
Bogdan:
to teraz uruchom myślenie i dokończ zadania, pokaż wyniki.
23 lis 16:27
halohalo: te dwa mi wyszły,..tak jak w odpowiedziach,..tylko to z tymi logarytmami wyszło mi 4, a ma
wyjsc 1
23 lis 16:28
Bogdan:
pokaż obliczenia
23 lis 16:34
halohalo: log636+2*log66=2+2*1=4
23 lis 16:35
halohalo: wgl to dzieki
23 lis 16:36
Bogdan:
sugerowałem, abyś przyjrzał się swojemu zapisowi: 2*log66. Jak wyznaczyłeś tę liczbę?
23 lis 16:38
Bogdan:
Wykonaj jeszcze raz działania podane przeze mnie w wpisie z godz. 16:12
23 lis 16:39
halohalo: czyli to 2ab= 2*log63*log62 ?
23 lis 16:45
Bogdan:
tak
23 lis 16:46
halohalo: ooo już wiem
23 lis 16:46
halohalo: teraz mi wszytko wyszło :
23 lis 16:47
halohalo: jeszcze raz dzieki wielkie
23 lis 16:48
Bogdan:
23 lis 16:50
halohalo: a=√√3+2√√3−1 +√√3−2√√3−1
b=2*√3+√5−√13+√48
kótra liczba jest mniejsza?
23 lis 16:51
halohalo: da sie to jakos odczytać?
23 lis 16:52
halohalo: usuń niewymierność z mianownika liczby: 1/3√36−3√30+3√25
23 lis 16:54
Bogdan:
jakie masz skojarzenie z a2 − ab + b2 ?, tu z: 3√62 − 3√6*3√5 + 3√52
23 lis 16:59
halohalo: no do tego doszłem juz ,..aha wiec (a−b)2 ?
23 lis 17:01
halohalo: i osobno jeszcze=ab, zeby sie wyrównało?
23 lis 17:02
Bogdan:
Nie da się tego odczytać, zapisz w postaci: (a + b√c )1/2, albo (a + b*c1/2)1/2
23 lis 17:02
halohalo: + *
23 lis 17:02
Bogdan:
podaj wzór skróconego mnożenia a3 + b3 oraz a3 − b3
23 lis 17:03
halohalo: (a+b)(a2−ab+b2) i
(a−b)(a2+ab+b2)
?
23 lis 17:05
Bogdan:
to wykorzystaj teraz te wzory do usuwania niewymierności,
(a2 − ab + b2)*(a + b) = a3 + b3
23 lis 17:09