matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocyyy usuwanie niewymierności!!
Victorio:
16
Usuwając niewymierność z mianownika ułamka
otrzymamy:
3
√
5
−1
A = 4(
3
√
5
+1) B= 4(
3
√
5
−1) C=(
3
√
25
+
3
√
5
+1) D=4(
3
√
25
−
3
√
5
+1)
23 lis 15:34