Funkcja kwadratowa. Znajdź wzór funkcji
lo4 : FUNKCJA KWADRATOWA
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Znajdź wzóe funkcji kwadratowej, której miejscami zerowymi sa liczby −4 i 10 a zbiorem wartości
przedział ( − nieskończoność ; 5 )
Zrobiłam tylko do tego momentu:
y=a(x+4)(x−10)
23 lis 15:26
patkiii: a zbiór wartości to nie powinien być przedział (−∞;5> ?
23 lis 15:36
lo4 : Tak, mój bład.
23 lis 15:37
patkiii: masz odpowiedź do tego zadania? bo nie wiem czy mi dobrze wyszło
23 lis 15:43
Karola: y = −5/49 (x+4) (x−10)
23 lis 15:46
===:

a jednocześnie
y=a(x−3)
2+5
i tak policzysz a
a=−5/49
23 lis 15:47
lo4: y = −5/49 (x+4) (x−10) to jest dobry wynik, mogłabyś patkiii wyjaśnić jak to zrobić?
23 lis 15:48
patkiii: Już jestem.
Już tłumaczę.
f(x)=a(x+4)(x−10)
f(x)=a(x
2−10x+4x−40)
f(x)=ax
2−6ax−40a (postać ogólna)
Zw=(−
∞;5>⇒q=5
wiec możemy zapisać f(x) w postaci kanonicznej f(x)=a(x−p)
2+5
f(x)=a(x
2−2px+p
2)+5
f(x)=ax
2−2apx+ap
2+5 (postać ogólna)
Mamy dwie postacie ogólne funkcji f, więc teraz przyrównujemy współczynniki:
rozwiązujemy i wychodzi p=3
a*3+5=−40a
49a=−5/:49
a=−5/49
y=−5/49
odp f(x)= −5/49 (x+4) (x−10)
23 lis 16:23
lo4: Dziękuję bardzo!
23 lis 18:45