sin=cos
36i6: siema mam takie pytanie czy cosβ=sinα

?
23 lis 15:17
Godzio: Jeżeli α i β są z tego samego trójkąta prostokątnego to tak.
23 lis 15:18
qy: Tak
23 lis 15:19
36i6: a jesli nie jest to trójkat prostokatny?
23 lis 15:22
Gray: Nawet, gdy jest, nie musi tak być, jak pytasz. Nieprecyzyjne pytanie to i odpowiedzi takie.
23 lis 15:24
36i6: chodzi mi o równanie cosinusów w którym mi wyszło cosβ=0,6
23 lis 15:27
36i6: Mam takie zadanie rozwiaz trójkat o danych bokach a=3 b=4 c=5
9=16+25 − 40 cosα
9−16−25=−40cosα
−32=−40cosα /:−40
0,8=cosα
cosα≈36 stopni
16=9+25−30cosβ
−18 = −30cosβ
0,6 = cosβ
cosβ= 53


tyle bedzie wynosił kosinus?
23 lis 15:32
36i6: halo moze ktos sprawdzić?
23 lis 15:41
Godzio:
Ten jest prostokątny wiec jest ok.
sinβ = 0.8
sinα = 0.6
23 lis 15:42
Mila:

Przecież to Δprostokątny (Δ egipski)
Nie wiem, czy masz rzeczywiście rozwiązać Δ, czy podać wartości wszystkich funkcji katów
ostrych.
5
2=3
2+4
2
Aby ustalić jakie są kąty ostre odczytujesz z tablic kąty dla wybranych funkcji .
23 lis 15:45
36i6: jesli to jest trójkat prostokatny to cosα= powinien wynoscic 30 lub 60
23 lis 15:49
Mila:
Dlaczego?
W której jesteś klasie?
23 lis 15:51
36i6: lepiej nie pytaj
23 lis 15:52
36i6: Czyli nie musi byc
23 lis 15:54
Mila:

Narysuj kilka Δ prostokątnych i zmierz kąty za pomocą kątomierza.
W GM miałeś tzw. trójkąty ekierkowe.
1) trójkąt prostokątny równoramienny. Kąty: 90
o, 45
o,45
o.
2)trójkąt prostokątny w którym przeciwprostokątna jest 2 razy większa od jednej z
przyprostokątnych.
Kąty: 90
o, 60
o, 30
o.
23 lis 16:17