ala: liczby −3 i 6 są pierwistkami wielomianu w(x) = x3 + 5x2 −42x − 144. Oblicz iloczyn
wszystkich pierwastków wielomianu w.
23 lis 15:15
Gray: Informacja, że liczby −3 i 6 są jego pierwiastkami jest zbędna.
w(x) = (x−x1)(x−x2)(x−x3), stąd
w(0)=−x1x2x3.
W naszym przypadku w(0) = −144, zatem x1x2x3 = 144.
Koniec.
23 lis 15:18
Gray: Uzupełnienie: jeżeli to zadanie ze szkoły średniej lub gimnazjum to informacja o pierwiastkach
jest pomocna (i mówi, że w ma trzy pierwiastki rzeczywiste).
23 lis 15:20