wielomiany
patkiii: Wielomian Q(x) jest ilorazem z dzielenia bez reszty wielomianu
W(x) = x5 + 4x4 – 4x3 – 22x2 + 3x + 18 przez wielomian P(x) = x2 – x – 2.
a) Wyznacz wielomian Q(x).
b) Rozwiąż nierówność Q(x) ≥ 0.
23 lis 14:40
Eta:
x
2−x−2=(x−2)(x+1)
podziel W(x) przez (x−2) otrzymasz V(x) i V(x) przez (x+1)
otrzymasz Q(x)=x
3+5x
2+3x−9 = (x−1)(x+3)
2
i rozwiąż nierówność
(x−1)(x+3)
2≥0 ⇒ x ..........
Powodzenia
23 lis 14:51
patkiii: Zapisałam w(x)=P(x)*Q(x)
Wielomian P(x) można także zapisać tak: P(x)=(x+1)(x−2)
i co dalej można zrobić ?
23 lis 14:52
patkiii: okej już próbuje rozwiązać dzięki za podpowiedź
23 lis 14:52
patkiii: ok rozwiązałam.

Q(x)=W(x)/P(x)
Q(x)=x
5 + 4x
4 – 4x
3 – 22x
2 + 3x + 18/ x
2 – x – 2.
Q(x)=x
3+5x
2+3x−9
Q(x)≥0
x
3+5x
2+3x−9≥0 teraz schematem Hornera
(x+3)(x
2+2x−3)≥0
x=−3(pierwiastek podwójny, wie wykres się odbije) lub x=−1
odp.x∊<1;+
∞)
23 lis 15:34
sia: Zrobię to drugą metodą (metodą przewidywania).
W(x)=P(x)*Q(x)
W(x)=(x
2−x−2) (x
3+mx
2+nx+z)
W(x)=x
5+mx
4+nx
3+zx
2−x
4−mx
3−nx
2−zx−2x
3−2mx
2−2nx−2z
W(x)=x
5+(m−1)x
4+(n−m−2)x
3+(z−n−2m)x
2+(−z−2n)x−2z i W(x)= x
5 + 4x
4 – 4x
3 – 22x
2 + 3x +
18
z równości wielomianów:
| ⎧ | m−1=4 | |
| ⎜ | n−m−2=−4 | |
| ⎨ | z−n−2m=−22 |
|
| ⎜ | −z−2n=3 | |
| ⎩ | −2z=18 | |
rozwiązujemy i wychodzi
m=5
z=−9
n=3
Q(x)=x
3+mx
2+nx+z
Q(x)=x
3+5x
2+3x−9
23 lis 17:38
Eta:
23 lis 17:39