matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
majkel:
Jak policzyć taką całkę (e
x
+ 2) / (e
x
− 1)
23 lis 14:23
J:
e
x
− 1 + 3
1
= ∫
= ∫1dx + 3∫
dx =
e
x
− 1
e
x
− 1
dt
... potem podstawienie e
x
= t lnt = x i
= dx
t
23 lis 14:33