ciąg geometryczny
ninu: proszę o pomoc

w dziewięciowyrazowym ciągu geometrycznym o wyrazach dodatni pierwszy wyraz jest równy 3, a
ostatni wyraz jest równy 12. Piąty wyraz tego ciągu jest równy...
a. 3
4√2 b. 6 c. 7
12 d. 8
17
korzystam ze wzoru na wyraz n−ty ciągu geometrycznego a
n=a
1 * q
n−1, pod a
1 podstawiam 3,
a moim a
9 będzie 12 o ile się nie mylę, ale nie wiem co dalej, nie jestem pewna co do q, i
tego ilorazu, proszę o pomoc, nakierowanie − nigdy nie byłam dobra z ciągów
23 lis 14:08
J:
12 = 3*q8 ⇔ q8 = 4 ⇔ q4 = 2 , czyli: a5 = 3*q4 = 3*2 = 6
23 lis 14:13
ninu: dziękuję!

ale mam pytanie czy ta 8 przy q, wzięła się z tego q
n−1 ?
a wzór na ciąg został przekształcony?
23 lis 14:18
J:
a9 = a1*q9−1 = a1*q8...
23 lis 14:20
ninu: dokładnie o to mi chodziło, już mniej więcej ogarniam
23 lis 14:20