Dyskretna
Le' the: Mógłby ktoś powiedzieć jak to rozwiązać albo rozwiązać te przykłady? Chcę dowiedzieć się jaki
jest schemat postępowania w takich przypadkach.
Wyznacz: 3x+ 2 ≡ 1 mod 5
Rozwiąż następujące układy kongruencji: x ≡ 1 mod 3, x ≡ 5 mod 11, x ≡ 4 mod 25
Wyznacz resztę z dzielenia: 491500 przez 300
23 lis 13:50
Mila:
1)
3x+ 2 ≡ 1 (mod 5) /−2
3x=−1 (mod5)
3x=4(mod5) /*2
6x=8( mod5)
1x=3 (mod5)
23 lis 14:02
Le' the: Dzięki. 3x=4 mod 5 jeszcze rozumiem. Ale czemu mnożymy razy 2?
23 lis 14:07
Mila:
Aby otrzymać (5x+1x) z lewej strony.
23 lis 14:38
Le' the: Aaa... Czyli w tym przykładzie x może być {3,8,13...}. A o co chodzi w tym drugim zadaniu?
Z pierwszego wychodzi, że x∊{1,4,7...}
Z drugiego wychodzi, że x∊{5,16,27...}
Z trzeciego wychodzi, że x ∊{4,29,...}
Wiem, że w pierwszym poście źle nieco zapisałem, powinno być w nawiasie.
23 lis 14:46
Mila:
3)
492=2401⇔
492=1(mod300) /750
(492)750)=1750(mod300)
491500=1 (mod300)
23 lis 14:49