Funkcja
kanye: Może mi ktoś podać deltę, miejsca zerowe i wierzchołek tej funkcji:
− 19 x2+23IxI−1
pierwszy ułamek to −1/9 , drugi to 2/3
Wierzchołek wyszedł mi W(3,2), a delta=0, więc coś jest źle, ale nie wiem co
23 lis 13:44
PW: Pytanie jest źle postawione − nie jest to funkcja kwadratowa.
23 lis 13:47
kanye:
23 lis 13:48
J:
..ta funkcja powstała "na bazie" funkcji kwadratowej...
23 lis 13:48
kyrtap: musisz podaną funkcję zapisać wykorzystując definicję wartości bezwzględnej
23 lis 13:49
kanye: No czyli będą dwie funkcje
1. ze znakiem + przy b
2. ze znakiem − przy wyrazie b
Tak?
23 lis 13:50
J:
w przedziale (−∞,0) f(x) = −1/9x2 − 2/3x − 1
w przedziale <0,+∞) f(x) = −1/9x2 + 2/3x − 1 ....
23 lis 13:50
kyrtap: tylko dla jakich x czy większych od 0 czy mniejszych od 0
23 lis 13:50
kanye: Ok, czyli jaki będzie wierzchołek, delta i pierwiastki dla pierwszej funkcji?
23 lis 13:52
J:
...dwa wierzchołki , liczysz oddzielnie...
23 lis 13:53
kanye: No rozumiem, ale licząc pierwszą funkcję wyszedł mi wierzchołek W(3,2), jedno miejsce zerowe =
3, a to jest przecież niemożliwe, dlatego proszę, zeby ktoś mi to policzył, żebym mogła to
porównać i znaleźć błąd
23 lis 13:54
J:
naszkicuj sobie ten wykres i wszystko zobaczysz ...
23 lis 13:57
kanye: Już mam
23 lis 13:58
PW: Łatwiej będzie gdy przedstawimy jako:
| | x | |
f(x) = − ( |
| + 1)2 dla x < 0 |
| | 3 | |
− nic nie trzeba liczyć, "wierzchołki" widać od razu, i ekstrema lokalne też.
23 lis 13:58