trygonometria
MYSZ: Rozwiazac uklady rownan:
a)
b)
23 lis 13:20
MYSZ: up
23 lis 13:51
PW: a) Podnieść stronami do kwadratu (można, bo prawe strony dodatnie).
Otrzymamy równania dla sin2x i siny oraz cos2x i cos2y − a te rozwiążemy, bo można sin2x
zamienić na 1−cos2x z jedynki tryg.
23 lis 14:06
MYSZ: Dzieki @PW, sam robilem tak:
dziele 2 rownanie przez 1.
| | 1 | |
tg x * tg y = 1 => tg x * |
| = 1 => tg x = ctg y |
| | ctg y | |
| | π | |
tg x = tg( |
| − y) => x = |
| | 2 | |
podstawiam do 1
| | π | | √3 | |
cos( |
| − y) * cos y = sin y * cos y => sin 2y = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
y1 = x2 = |
| + kπ v y2= x1 = |
| + kπ, k ∊ Z |
| | 6 | | 3 | |
| | π | | π | | π | | π | |
ale w odp. mam x = |
| + (k+2m) |
| , y = |
| + (k −2m) |
| lub |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x = |
| + (k+2m) |
| , y = |
| + (k−2m) |
| , k,m ∊ Z. Czego kompletnie nie |
| | 6 | | 2 | | 3 | | 2 | |
rozumiem. I zaczynajac metoda, ktora proponwales, tez nigdzie nie zamiescilbym calkowitych m i
k.
Moze ktos mi to rozjasnic ?
23 lis 16:53
MYSZ: up
23 lis 17:44
PW: Wnioskujesz:
| | π | | π | |
tg x = tg( |
| − y) => x = |
| − y. |
| | 2 | | 2 | |
Taki wniosek jest generalnie nieprawdziwy (jest nieskończenie wiele możliwości, bo funkcja
tangens jest okresowa − stąd w rozwiązaniu tego równania, czyli inaczej w ustaleniu zależności
| | π | |
między x i y pojawią się całkowite wielokrotności π, a po dodaniu z |
| będą to |
| | 2 | |
| | π | |
nieparzyste wielokrotności |
| ). |
| | 2 | |
Po podstawieniu tej zależności do drugiego z równań pojawią się znowu (inne) wielokrotności π.
Nie wchodzę w szczegóły, ale to jest uzasadnienie, dlaczego w rozwiązaniu są serie zależne od
dwóch liczb całkowitych.
24 lis 20:56
krysia: 4a−7b=−19
2b+3a=22 obliczu układ równań
25 lis 19:35
3Silnia&6: Dodac stronami uklady −> cos(x−y) = U{
√3{2}}
Odejmujemy stronami −> cos(x+y) = 0
| | π | |
x−y= +/− |
| + 2l*π ; k,l ∊ C |
| | 6 | |
25 lis 21:47