liczby zespolone
Cami: Witam czy ktoś może mi powiedzieć gdzie popełniam błąd?
Mam zadanie
rozwiązać równanie wyznaczając niewiadomą z
z2=−1
za z podstawiam x+iy
i podnoszę do potęgi
x2+2xyi−y2=−1
wypisuję części rzeczywiste i urojone
x2−y2=−1
2xy=0
więc x=0 v y=0
o2−y2=−1 v x2−02=−1
y=1 i y=−1 x=i i x=−i
a w odpowiedziach jest, że z=i lub z=−1
dlaczego ja uzyskuję inny wynik?
23 lis 13:14
kyrtap: x2 − 02 = −1
x2 = − 1 ⇒ x∊∅
23 lis 13:17
razor: ile to jest (−1)
2 ?
23 lis 13:17
kyrtap: czekaj bo za szybciej wypisuje coś niż myślę
23 lis 13:18
kyrtap: z odp na pewno dobrze przepisałeś ?
23 lis 13:20
kyrtap: nie powinno być z = −i lub z = i
23 lis 13:21
Cami: a tak z=−i lub z=i

ale to są liczby zespolone gdzie można wyciągać pierwiastki z liczb ujemnych, czy nie można?
23 lis 13:32
J:
i = √−1
23 lis 13:34
Cami: no to mam dobrze czy źle, bo już nie rozumiem...
23 lis 13:38
kyrtap: przy porównaniu części rzeczywistych i urojonych już działasz tylko na liczbach rzeczywistych
stąd x2 = −1 ⇒ x∊∅
23 lis 13:40
Cami: rozumiem

dzięki wielkie
23 lis 13:44