Funkcje wymierne
Doberman: Dana jest funkcja f(x)=a/x. Wyznacz a, jeśli wzór funkcji f można zapisać w postaci
f(x)=2/3x−1/x
Proszę o pomoc. Będę wdzięczy jeśli ktoś mi to pomoże zrobić i wytłumaczy przy okazji krok po
kroku.
23 lis 13:11
23 lis 13:12
===:
nie potrafisz dodać ułamków?
23 lis 13:12
Doberman: | | a | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| . Wyznacz a, jeśli wzór funkcji f można zapisać w postaci |
| | x | |
23 lis 13:16
Doberman: Ale że jak to a wyznaczyć ?
23 lis 13:17
Eta:
| | 2−3 | | −1 | | | |
f(x)= |
| = |
| = |
| ⇒ a=......... |
| | 3x | | 3x | | x | |
23 lis 13:19
razor: | 2 | | 3 | | 2−3 | | 1 | | | |
| − |
| = |
| = − |
| = |
| |
| 3x | | 3x | | 3x | | 3x | | x | |
23 lis 13:19
Eta:
23 lis 13:20
23 lis 13:28
Eta:
| | 1 | |
a= − |
| i tyle w temacie |
| | 3 | |
23 lis 13:31