nie rozumiem co mam tu zrobić. proszę o pomoc
żubr mariusz: wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego (a
n).
wzór ogólny na ciąg to: a
n=a
1+(n−1)r więc co mam zrobić?
23 lis 12:55
Eta:
a
n= a
6+(n−6)*r= ..........
23 lis 12:56
żubr mariusz:
r=−4
an= a6+(n−6)* −4= ? mam podstawić jakieś n i obliczyć ? czy to już wystarczy?
23 lis 13:09
Eta:
podstawiasz tylko a6 i r
otrzymasz ciąg
an= −4n+44
23 lis 13:15
żubr mariusz: nie rozumiem co stało się z n. skąd jest 44?
23 lis 13:30
Eta:
Omg

a
n= 20+(n−6)*(−4) = 20 −4n+24=........... jasne?
23 lis 13:33
żubr mariusz: teraz już tak

dzięki wielkie!
23 lis 13:35