wielomiany
patkiii: Zadanie
Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie (x
2 + 2x− 3)(x
2 + (m + 1)x + 4) =
0ma cztery różne pierwiastki
sprawdziła ile rozwiąznań ma pierwszy człon czyli :
(x
2 + 2x −3) wyszło że dwa dla x= −3 \ i x=1
Potem obliczyłam dla jakich m równanie(x
2 + (m + 1)x + 4) = 0 będzie miało 2 rozw. czyli
delta>0 wyszło że m musi należeć do m∊ (−
∞ ;−5) U (3;+
∞ ).
Teraz te rozwiązania muszą być różne od siebie⇒x
2*x
2<0 i oczywiście różne od x∊{−3;1}.
i w tym momencie mam problem żeby uwzględnić założenie x
2*x
2<0 bo ze wzorów viete'a wychodzi
c/a<0, czyli nasze 4<0 więc co x∊zbioru pustego

23 lis 12:41
kyrtap: ja bym radził wymnożyć oba nawiasy przez siebie i potem działać
23 lis 12:51
patkiii: może masz rację. tylko potem nie wiem co robić, bo na ten przykład nie mogę wprowadzić t
zamiast x
2 (bo po wymnożeniu nie tylko będzie x
4 i x
2 ale też x
3)
23 lis 12:55
kyrtap: w zasadzie czekaj nie zauważyłem 0

dobrze zrobiłaś obliczyłaś 2 pierwiastki

potem z tego
2 równania musisz mieć dwa różne pierwiastki czyli Δ>0
23 lis 13:00
kyrtap: podaj wynik jaki w odp jest to łatwiej będzie
23 lis 13:01
razor: Δ > 0 i f(−3) ≠ 0 i f(1) ≠ 0
23 lis 13:02
kyrtap: razor no wiesz
23 lis 13:02
razor: ?
23 lis 13:03
kyrtap: a ja chciałem się z tym pobawić
23 lis 13:04
patkiii: bo ja do tego drugiego równania mam takie założenia:
Δ>0 i x1*x2<0 i x1,x2≠{−3;1}
ale z tego co ty napisałeś wynika, że nie muszę mieć specjalnie tego złożenia x1*x2<0 bo Δ>0
sprawia że te dwa pierwiastki są RÓŻNE, tak dobrze rozumiem?
23 lis 13:05
razor: tak
23 lis 13:05
kyrtap: po co x1*x2<0 jeżeli masz Δ>0 to wiadomo że to będą różne pierwiastki
23 lis 13:06
patkiii: a w odpowiedziach jest m ∊(− ∞ ;−6) U(−6;−5) U (3;4/3) U(4/3;+ ∞)
23 lis 13:06
patkiii: okej, czyli to moje założenie x1*x2<0 jest bezsensowne. Już rozwiązuje bez niego ciekawe czy
wyjdzie
23 lis 13:08
kyrtap: ten warunek jest ok gdyby było w poleceniu że te pierwiastki są różnych znaków
23 lis 13:09
patkiii: a no faktycznie, pomyliło mi się
23 lis 13:12
patkiii: chłopaki, wyszło mi trochę inaczej niż w odpowiedziach bo z Δ>0 wychodzi m∊ (−∞ ;−5) U (3;+ ∞ )
a z f(−3)≠0 wychodzi m≠313
a z f(−1)≠0 wychodzi m≠−6
czyli część wspólna tych trzech rozwiązań to m ∊(− ∞ ;−6) U(−6;−5) U (3;313)U(313;+∞)
23 lis 13:18
kyrtap: tam u Ciebie o 13:06 jak może być 4/3 większe od 3
23 lis 13:22
patkiii: no faktycznie pewnie źle przepisałam odpowiedź.

dzięki kyrtap i razor za pomoc.
23 lis 13:24