zadania z dwoma niewiadomymi
lukasz555: Proszę o pomoc
zad. Koszt wynajmu autokaru wynosi 1440 zł. Na wycieczkę pojechalo 3 uczniów mniej niż
planowano, co spowodowalo wzrost opłaty dla każdego uczestnika o 2 zl.
a) ilu ucznów pojechało na wycieczkę
b) jaki był koszt wycieczki dla każdego uczestnika
17 lis 09:12
jamelia: x − liczba uczniow, ktorzy pojechali na wycieczke
x+3 − liczba uczniow, ktorzy mieli pojechac na wycieczke (poczatkowo)
y − koszt wycieczki dla kazdego uczestnika
xy=1440
(x+3)(y−2)=1440
x=1440y
(1440y+3)(y−2)=1440
1440+3yy(y−2)=1440 /*y
(1440+3y)(y−2)=1440y
1440y−2880+3y2−6y=1440y
3y2−6y−2880=0 /:3
y2−2y−960=0
Δ=4+4*960=4+3840=3844
√Δ=62
y1=2−622=−30<0, a wiec ten wynik odpada, bo koszt nie moze byc ujemny
y2=2+622=32
x=144032=45
odpowiedz:
a) Na wycieczke pojechalo 45 uczniow
b) Kazdy zaplacil po 32 zl.
17 lis 09:59