walec
kiks: Przekrój osiowy walca jest prostokątem o obwodzie 24. Jakie wymiary musi mieć ten walec aby
jego objętość była największa?
23 lis 11:33
kiks: nikt nie ma ochoty na zadanko z walcem?
23 lis 12:27
J:
2a + 2b = 24
V = π(a/2)2*b .... oblicz b z pierwszego równania , podstaw do V i poszukaj
maksimum funkcji V(a) ...
23 lis 12:33
kiks: V=πr2 h
tylko nie wiem od czego zacząć bo nie mam r
23 lis 12:33
kiks: chociaż w sumie r=
12a ?
23 lis 12:34
kiks: V=π 24−b24 * 12−a ?
23 lis 12:37
kiks: nie, jednak V=π12a2−a34 tylko nie jest to fukncja kwadratowa więc co dalej?
23 lis 12:42