super zadanko
zenon: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym a
n,jeśli :
odp. −7
23 lis 11:08
Saizou : podziel przez 7n
23 lis 11:09
zenon: | | 2 | |
tak wiem,wyjdzie w liczniku 7n(1 − |
| ) |
| | 7n | |
ale nie wiem jak rozpisać 7
n−1
23 lis 11:16
Janek191:
więc
| | 1 − 0 | |
lim an = |
| = − 7 |
| | 0 − 17 | |
n →
∞
23 lis 11:22
23 lis 11:30
Janek191:
Dzielimy licznik i mianownik przez 4n +1
23 lis 11:34
23 lis 11:39
Janek191:
| | | | 1 | | 3 | |
an = |
| = |
| *( |
| )n − 1 |
| | 1 | | 4 | | 4 | |
więc
| | 1 | |
lim an = |
| *0 − 1 = − 1 |
| | 4 | |
n→
∞
23 lis 11:39
zenon: ?
23 lis 11:39
zenon: ehhh...ciężko mi to idzie
ok, dzięki wielkie
23 lis 11:44