równanie wymierne i ciąg geometryczny :(((
myszek: Muszę mieć na cito 2 zadanka

rozwiąż równanie wymierne:
zbadaj na podstawie definicji czy ciąg (a
n) jest geometryczny jeśli:
17 lis 00:53
myszek: czy ktoś mi pomoże?
17 lis 01:07
Bogdan:
| | 1 | |
W pierwszym po przyjęciu założenia: x ≠ |
| pomnóż obustronnie równanie przez |
| | 2 | |
(2x − 1).
W drugim skorzystaj z własności: ciąg jest geom. ⇔ a
n2 = a
n−1 * a
n+1
17 lis 01:09
myszek: wyszło mi w pierwszym x1=−2 x2=1 hmm...
17 lis 01:22
Bogdan:
Podstaw swoje wyniki w miejsce x w równaniu i sprawdź
17 lis 01:33
myszek: nic mi nie wychodzi ale dziękuję za pomoc
17 lis 09:18