mam jutro spr i chciałbym dostać 5
To na początek łatwe zadanko
1/ O czworokącie ABCD wpisanym w okrąg wiemy,że długości
boków AB i BC są równe długości przekątnej AC.
Miara kąta BAD = 80o. Wyznacz miary pozostałych kątów tego czworokąta.
β+60+80=180
β=40
α+60=180
α=120
<A=80 <B=60 <C=100 <D=120
2/ Środek okregu wpisanego w trapez prostokątny znajduje się w odległości
4cm i 8cm od końców dłuższego ramienia.
Wyznacz pole tego trapezu.
a=30
b=48
szukana odległość R−r
R+r=h
| 1 | ||
h2+ | b2=a2
| |
| 4 |
IS1S2I= 15
To w trosce o to, byś wyspał się na dzisiejszą klasówkę
Idź już do
Powodzenia
tylko to z trapezem mnie męczy ale zaraz je
rozgryze
a tu przypadkiem
ODC jest podobny do BDO ?
wtedy by bylo:
| r | CD | ||
= | |||
| 8 | 4 |
| 1 | ||
CD= | r
| |
| 2 |
| BD | r | ||
= | |||
| 8 | 4 |
| 25 | ||
64+16= | r2
| |
| 4 |
| 80*4 | |
=r2
| |
| 25 |
| 320 | |
=r2
| |
| 25 |
| 8√5 | ||
r= | ||
| 5 |
| 320 | ||
x2=64− | ||
| 25 |
| 16√5 | ||
x= | ||
| 5 |
| 4√5 | ||
y= | ||
| 5 |
| 8√5 | 16√5 | 24√5 | ||||
a=r+x= | + | = | ||||
| 5 | 5 | 5 |
| 8√5 | 4√5 | 12√5 | ||||
b=r+y= | + | = | ||||
| 5 | 5 | 5 |
| 8√5 | 16√5 | |||
h=2r=2* | = | |||
| 5 | 5 |
| (a+b)h |
| 288 | ||||||||||||||||
P= | = | = | =11,52 dobrze ? | |||||||||||||||
| 2 | 2 | 5 |
no to Dobranoc
trzeba sie wyspać
przed klasóweczką
czekałam aż rozwiążesz
Dobranoc , jutro przyniesiesz z klasówki minimum 5
takie miałem zadania
W równoległoboku o obwodzie 208 cm przekątne są dwusiecznymi kątów, a ich długości mają się do
siebie jak 5 : 12. Oblicz długości tych przekątnych.
W dany okrąg wpisano trójkąt ABC, którego kąty mają odpowiednio miary 48°, 54°, 78°. W punktach
A, B, C poprowadzono styczne do okręgu. Oblicz miary kątów powstałego trójkąta A1B1C1.
Czy z prostokątnego kawałka materiału o wymiarach 90 cm na 120 cm można wyciąć trzy okrągłe
serwetki: dwie o promieniu 30 cm i jedną o promieniu 20 cm? Odpowiedź uzasadnij.
W trapez prostokątny wpisano okrąg o promieniu 6 cm. Dłuższe ramię trapezu ma 13 cm długości.
Oblicz długość:
a) wysokości trapezu;
b) odcinków, na jakie punkt styczności podzielił dłuższe ramię trapezu;
c) podstaw trapezu;
d) odcinka łączącego środki ramion trapezu.
to 3 obliczyłem z pola
co było kompletną bzdurą
za to przynajmniej reszte bede miec
dobrze
wtedy załapie sie na 5
2α+2β=180
α+β=90 i jedna przekątna dzieli na 2 trójkąty równoramienne
w takim razie jest to romb
1 przekatna − 12x
2− 5x
l=208
a=52
i z pitagorasa
522=(6x)2+(2,5x)2 i obliczylem x
522=144x2+5x2
Można było od razu stwierdzić, że jeśli w równoległoboku przekątne są dwusiecznymi kątów,
to równoległobok jest rombem.
| 1 | ||
a = | * 208 = 52, e > 0, f > 0 | |
| 4 |
| 2e | 5 | 5 | 25 | ||||
= | ⇒ e = | f i e2 + f2 = 522 ⇒ | + f2 = 522 | ||||
| 2f | 12 | 12 | 144 |
| 169 | 13 | 12 | 5 | ||||
f2 = 522 ⇒ | f = 52 / * | ⇒ f = 48, e = | * 48 = 20. | ||||
| 144 | 12 | 13 | 12 |
z zad. 2 chyba nie miałeś problemu? co?( to łatwe zadanie
jakie są miary kątów trójkąta A1B1C1 ?
α=54
2α=108
360−90−90−108=72o na tej zasadzie zrobiłem
musze sie wiersza na pamiec douczyc
Pozdrawiam