geometria
Blue: W pięciokącie ABCDE |AB|=|BC|=|DE|=a, |CD| = b, a kąty przy wierzchołkach A,B,D są proste.
Oblicz długość boku AE.
23 lis 00:20
Blue: + drugie zadanie : Wykaż, że suma kątów czworokąta wynosi 360...Czy tutaj chodzi o to, że każdy
czworokąt to dwa trójkąty

Ale jak to uzasadnić
23 lis 00:25
Eta:

2/ tak
23 lis 00:26
Blue: Ale Eta zrobię rysunek i to wystarczy?
23 lis 00:46
Eta:
Musisz napisać uzasadnienie ..........
23 lis 01:08
Eta:

1/a>0 b>0 i a>b i a+b >c
c
2=a
2+b
2
z tw. kosinusów w ΔAEC wyznaczysz "x"
23 lis 01:18
Blue: Dzięki Eta
23 lis 12:44
Blue: ale Eta wyszły mi dwie możliwości a+b lub a−b, a w odpowiedziach mam tylko a−b . Dlaczego?
23 lis 12:51
Eta:
warunek a+b>c ⇒ x>c −−− odpada
23 lis 12:54
Blue: Ok, dzięki
23 lis 12:55
Saizou : masz założenie
a>b→a−b>0 a niekoniecznie a+b>0
23 lis 12:56