| 3 | π | |||
sin α = | i α ∊ ( | , π) | ||
| 5 | w |
| π | ||
α∊( | , π) | |
| 2 |
| 4 | 3 | 4 | ||||
cosα= − | , tgα= − | , ctgα= − | ||||
| 5 | 4 | 3 |
sinα=35
Rysuję trójkąt jak na rysunku. Wiemy, że sinus kąta to stosunek przyprostokątnej leżącej na
przeciwko kąta do przeciwprostokątnej.
Liczymy z Pitagorasa niebieski bok: 4
stąd: cosα=45 tgα=34
Powtórzenie wiadomości z trygonometrii:
http://www.youtube.com/watch?v=6TEKw_LObww
89 zadań z fizyki na podstawie roweru
| π | ||
bo α∊( | ,π) | |
| 2 |
| 3 | ||
( | )2 + cos2α = 1 | |
| 5 |
| 16 | ||
cos2α = | ||
| 25 |
| 16 | 16 | |||
√ | lub −√ | |||
| 25 | 25 |
| 16 | 4 | |||
−√ | = | |||
| 25 | 5 |
| sinα |
| 3 | 5 | 3 | ||||||||||||
tgα = | = | = | * | = | ||||||||||||
| cosα |
| 5 | 4 | 4 |
| 1 | 4 | 1 | ||||
ctgα = | = 1 * | = 1 | ||||
| tgα | 3 | 3 |