matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyc wartosc wyrazenia . Wynik przedstawic w postaci algebraicznej.
witaminka:
(1+i
√
3
)
8
22 lis 23:17
M:
31 sie 06:13
an:
(1+i
√
3
)
8
=((1+i
√
3
)
2
)
4
=(1+2i
√
3
−4)
4
=2
4
(−1+i
√
3
)
4
= ... =2
7
(−1+
√
3
)
1 wrz 09:22
#k:
z=−128+i128
√
3
1 wrz 14:11
Mila:
Z postacią trygonometryczną :
1
√
3
1+i
√
3
=2*(
+i*
)
2
2
1
√
3
z=(
+i*
)
2
2
|z|=1
π
α=
3
π
π
z=1*(cos
+i sin(
))
3
3
8π
8π
2π
2π
z
8
=(cos
+isin
)=(cos(2π+
)+i sin(2π+
)=
3
3
3
3
1
√
3
=(−
+i
)
2
2
1
√
3
2
8
*(−
+i*
)
8
=2
7
*(−1+i
√
3
) =−128+i128
√
3
2
2
1 wrz 18:36