22 lis 23:09
Mila:
Tak, za chwilę.
22 lis 23:16
Matura: Dobrze

Czekam
22 lis 23:35
Mila:
Dobranoc
23 lis 00:14
Mila:
Jednak pomyliłam się, jutro napiszę, przepraszam, jesli za późno będzie.
23 lis 00:27
Matura: Dobranoc

Nie ma problemu

Poczekam
23 lis 00:28
Dziadek Mróz:
| | ⎧ | −12x − 1 dla x ≤ 1 | |
| f(x) = | ⎩ | 12x3 dla x > −1 |
|
g(x) = f(1 − x)
| | ⎧ | −12(1 − x) − 1 dla (1 − x) ≤ 1 | |
| g(x) = | ⎩ | 12(1 − x)3 dla (1 − x) > −1 | =
|
= ...
23 lis 00:48
Matura: Mila pomożesz

?
23 lis 10:53
Mila:
| | −1 | | 1 | |
f(x)= |
| x−1 dla x≤−1 punkty wykresu (−1,− |
| ) ,(−2,0), (−4,1) |
| | 2 | | 2 | |
(0,0), (2,4)
g(x)=f(1−x)=f(−x+1)
translacja wykresu funkcji f(x)→T
[−1,0](w lewo o 1)⇒y=f(x+1)→S
OY⇒
g(x)=f(−x+1)
Wzory funkcji g(x) pięknie wypisał
Dziadek Mróz 00:48.
g(x)≥0⇔
x≤1 lub x≥3
Szare wykresy pomijasz.
23 lis 13:10
Matura: Czyli dobrze robiłem....problemem jest to że w odpowiedziach jest x≤ −1 i x≥3
23 lis 13:55
Mila:
Czekaj, po obiedzie będę weryfikować wykres.
23 lis 14:06
Mila:
Algebraicznie:
1−x≥0 i −x>−2
−x≥−1 i x<2
x≤1 i x<2⇔
x≤1
Druga część:
| | 1 | |
− |
| (1−x)−1≥0 i (1− x)≤−1 |
| | 2 | |
x≥3
23 lis 14:36
Matura: Czyli błąd odpowiedzi

Dziękuję
23 lis 15:42