Największa i najmniejsza wartość funkcji
gher: Oblicz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)= −310(x+2)2−10 w przedziale <−3, −1>
Mógłby ktoś mi podać tylko same wyniki? Bo moje odpowiedzi są inne niż te z tyłu podręcznika i
nie wiem, czy to wynika z mojego błędu w rachunkach czy błędu w odpowiedziach
22 lis 23:09
gher:
22 lis 23:23
Eta:
ymax= −10 , ymin= −10,3
22 lis 23:32
gher: Dlaczego?
Największa wychodzi mi y=−9,7 dla x=−3
Najmniejsza y=−10,3 dla x=−1
22 lis 23:42
Eta:
xw= −2 ∊<−3,−1> i parabola ramionami do dołu
to ymax= f(−2) =.........
22 lis 23:45
gher: Tak rozumiem, ale jeżeli policzę też na końcach przedziału, to jeden z wyników (dla x=−3)
wychodzi −9,7
22 lis 23:51
Eta:
f(−3)=f(−1) = −0,3*1−10 = −10,3
22 lis 23:53
gher: No tak, zapomniałam podnieść do kwadratu.
Dla f(−1) też wyjdzie −10310 ?
22 lis 23:55
Eta:
22 lis 23:55
gher: W odpowiedziach jest ymin=−10, a ymax=−10,3
Dlaczego
23 lis 00:03
Eta:
Co tam odpowiedzi
Ty odpowiedz : która liczba jest większa −10 czy −10,3
23 lis 00:10
gher: Rozumiem, czyli po prostu musieli popełnic błąd
Dzięki za pomoc
23 lis 00:11
Eta:
Najwidoczniej
23 lis 00:16