Wykaż że podane liczby są rowne-powołując się na wlasności logarytmów.Pomocy
dziewczynka:

a) log a
2 3* log a
3 4 oraz 2
| | 3 | | 1 | | 2 | |
b) |
| oraz |
| log4 + |
| log8 |
| | log a2 10 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | |
c) log 960,25 − |
| log |
| oraz |
| |
| | 4 | | 27 | | log a6 10 | |
16 lis 23:28
dziewczynka: Bez tego "a", nie wiem dlaczego się wkleilo, pewnie coś źle zrobiłam. Bardzo proszę o pomoc
16 lis 23:30
AROB: pomagam
16 lis 23:32
AROB: | | log33 | | 1 | |
a) log23 * log34 = |
| * log322 = |
| * 2log32 = 2 , c.n.d. |
| | log32 | | log32 | |
16 lis 23:37
AROB: | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
c) L= |
| log96 − |
| log |
| = |
| (log(96 : |
| )) = |
| | 4 | | 4 | | 27 | | 4 | | 27 | |
| | 1 | | 27 | | 1 | |
= |
| log(96* |
| ) = |
| log1296 = log129614 = log4√1296 = log6 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | log66 | |
P = |
| = |
| = log6 |
| | log610 | | log610 | |
L = P
16 lis 23:49
AROB: | | 3 | | log28 | |
b) L = |
| = |
| = log8 |
| | log210 | | log210 | |
| | 1 | | 2 | |
P = |
| log4 + |
| log8 = log412 + log823 = |
| | 2 | | 3 | |
= log2 + log
3√64 = log2 + log4 = log(2*4) = log8
L = P
16 lis 23:56
dziewczynka: Wspaniale

serdecznie dziękuję
16 lis 23:58
AROB:
16 lis 23:59
Łukasz: a2
10 gru 13:04
Łukasz: ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))********************((((((
(((((((((((((((((((((((((((((((((
((((((((((((((((((((((***************************************)))))))))))))))
)))))))))))))))))))))))))))))))))
***************************(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
(((((((((((((((((((((((((((((((((
))))))))))**********************************************))))))))))))))))))))
)))))))))))))))))))))))))))))))))
(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((***********************************
***************((((((((((((((((((
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
#####################################################################
10 gru 13:06