pochodna w punkcie
Pieseł: Na podstawie definicji znaleźć pochodną w punkcie
t=t0
g(t)=1/(t2+3)
licząc ze wzoru f'(x0) = limx−>x0(( f(x)−f(x0) )/ (x − x0))
limt−>t0 =(1/(t2+3) − 1/((t0)2+3)) /(t−t0) = 0/0
Jakiś pomysł?
22 lis 23:00
Pieseł: ?
22 lis 23:28
Ajnsztajn: przerąbane to zadanie
23 lis 00:10
Bogdan:
tu są dość proste działania na wyrażeniach wymiernych (opuszczam zapis lim
t→t0),
potrzebna jest znajomość wzorów skróconego mnożenia:
| | −(t3 − t03) | |
= |
| = |
| | (t3 + 3)(t03 + 3)(t − t0) | |
| | −(t − t0)(t2 + tt0 + t02) | |
= |
| = |
| | (t3 + 3)(t03 + 3)(t − t0) | |
| | −(t2 + tt0 + t02) | |
= |
| = dla t→t0 |
| | (t3 + 3)(t03 + 3) | |
23 lis 00:32
Pieseł: Dziękuję za pomoc!
23 lis 10:06