matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
c
granica:
granica
4
3n−2
−5
n+2
5
n
−4
n
w n→
∞
ktoś podpowie coś jak to zrobić? niby łatwiutkie ale nie mam pojęcia co zrobić z tym 4
3n
22 lis 22:48
Ditka:
może tak:
1
16
*(4
3
)
n
−5
n
*25
1
16
*64
n
−5
n
*25
=
=
5
n
−4
n
5
n
−4
n
64
n
*(
1
16
−(
5
64
)
n
*25)
64
n
*((
5
64
)
n
−
3
√
64
)
1
16
→
=−
1
64
−
3
√
64
22 lis 23:50