zespolone
kyrtap: Mila?
22 lis 22:41
bezendu:
Nie, bezendu
22 lis 22:42
kyrtap: 
bezendu lepiej mi wyślij wiesz co
22 lis 22:43
bezendu:
Wiem szukam tego
22 lis 22:43
kyrtap: jeszcze nie masz?
22 lis 22:44
bezendu:
Znaczy to jest w obiegu
22 lis 22:44
kyrtap: elektronik robotyk etc.
22 lis 22:44
bezendu:
No dokładnie
22 lis 22:45
kyrtap: liczę na to że dostanę rozwiązania bo zawsze raźniej się rozwiązuje
22 lis 22:49
Mila:
Jestem, jakie zadanie?
22 lis 22:50
kyrtap: mam do policzenia pierwiastki 3√−2 −2i
22 lis 22:52
kyrtap: wyliczyłem IzI = 2
√2
22 lis 22:53
kyrtap: ale coś dalej nie potrafię wyliczyć przynajmniej 1 pierwiastka
22 lis 22:53
kyrtap: kurde słabo z tym radzę sobie
22 lis 23:06
Mila:
|z|=
√8 tak będzie tu wygodniej
| | | | | |
3√z=3√√8*(cos( |
| )+i sin( |
| ), k=0,1,2 |
| | 3 | | 3 | |
(8
12)
13=(2
32)
13=
√2
z
0=
√2*cos(
5π12+i sin
5π12)
obliczasz cos 15
0 i sin 15
o albo odczytujesz z tablic.
22 lis 23:14
kyrtap: kurde trochę jednak liczenia

dziękuję bardzo Mila
22 lis 23:15
kyrtap: dużo mi pomagasz
22 lis 23:15
kyrtap: Mila raczej cos 75 i sin75

dobrze myślę?
22 lis 23:24
Mila:
Pomijam znaki stopni.
cos(75)=cos(90−15)=sin15
cos(30)=cos
2(15)−sin
2(15)=1−2sin
2(15)
=====================
23 lis 00:20
kyrtap: wyszły mi pierwiastki
| | 1 − √3 | | 1 − √3 | |
z1 = |
| + |
| i |
| | 2 | | 2 | |
z
2 = 1− i
23 lis 00:33
Mila:
Nie masz odpowiedzi?
Myślę nad innym sposobem.
23 lis 13:22
kyrtap: nie mam niestety ale patrzyłem we wolframie to te odp moje by się pokrywały
23 lis 13:23
Mila:
(1−i)
na pewno dobrze
(1−i)
3=1−3*i+3*1*i
2−i
3=1−3i−3+i=−2−2i
Możesz sprawdzić tak:
| | 2π | | 2π | |
z1=(1−i)*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | |
z2=(1−i)*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
Masz dobrze.
23 lis 13:45