..
justyna2: Stosujac wzory skroconego mnozenia wykonaj potegowanie
(−2−x)do kwadratu
I wykorzystalam wzor a2 − 2ab +b2
czyli (−2−x)2 = (−2)2 − 2 *(−2)x + b2 = 4+4x + x2
Prosze o sprawdzenie czy dobrze podstawilam do wzoru
22 lis 22:28
Mila:
(−2−x)2=(2+x)2=4+4x+x2
22 lis 22:36
justyna2: Mila dzieki tez taki sam mam wynik 4 + 4x + x2 , tylko nie bylam pewna poczatku −2 czy powinno
byc samo 2 ..
22 lis 22:47
Mila:
Jeśli nie zauważyłaś,że : (−2−x)2=(2+x)2 to tak:
(−2−x)2=(−2)2−2*(−2)*x+x2=4+4x+x2
22 lis 22:50
justyna2: ok .. dziekuje za pomoc
22 lis 22:53