Wartosc najmniejsza i najwieksza funckji
Dominika: wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji |x2−5|x|−6|+1 w przedziae <−5,1> . Proszę o
pomoc
22 lis 22:01
Dominika: czy da radę ktoś?
22 lis 22:27
===:
potrafisz narysować wykres?
22 lis 22:29
PW: Wskazówka: funkcja jest parzysta: f(−x) = f(x), a więc wystarczy ją badać dla x>0 (bo dla x<0
ma te same wartości)..
22 lis 22:31
PW: Uzupełnienie. Oczywiście po narysowaniu ograniczyć spojrzenie do zadanego przedziału <−5,1>
(ja mówiłem o funkcji określonej tym samym wzorem na całej osi, ta zadana nie jest
nieparzysta, bo nie ma dziedziny symetrycznej względem 0).
22 lis 22:35
Dominika: Wiem jak narysowac i wszystko,tylko następnie nie wiem czy dobrze wyliczylam te wartosci i
chcialam,zeby ktos tu podal odpowiedz i bym sobie sprawdzila
22 lis 22:37
===:
... dobre −
22 lis 22:40
Dominika: | | 5 | | 25 | |
eh...niedowiarek.. obliczalam f(−5)=7 oraz f(− |
| )= |
| |
| | 2 | | 4 | |
22 lis 22:42
Dominika: dobrze?
22 lis 23:05
PW: Jeżeli funkcja jest na tym przedziale
malejąca, to dobrze − liczba 7 jest maksimum, a
| | 25 | |
liczba |
| jest minimum. Patrząc na wzór jednak tego nie widzimy. Dlatego |
| | 4 | |
zachęcaliśmy do narysowania wykresu − a nuż wierzchołek jednej ze sklejonych parabol leży nad
tym przedziałem?
23 lis 13:33