objętość graniastosłupa
duo: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej tworzy z sąsiednią ścianą
boczną tego graniastosłupa kąt o mierze 30 stopni, a krawędź podstawy ma długość 6 cm. Oblicz
V
tego graniastosłupa. Ma wyjść 54√6. Siedzę już godzinę i nie chce mi wyjść wynik. Proszę o
pomoc.
22 lis 22:00
Ditka:

sinα=|LK|/|AK|
12=(6
√3/2)/|AK|
|AK|=6
√3
b
2+a
2=|AK|
2
b
2=36*3−36
b
2=72
b=6
√2
V=P
p*H H=b
V=(6
2*
√3/4)*6
√2
V=(36*6/4)*
√6
V=54
√6
22 lis 22:36
duo: Dziękuję bardzo za cenną pomoc.dalej nie wiem jak znajdować kąt między przekątną ściany bocznej
a sąsiednia ścianą.Czym jest odcinek AL dla sąsiedniej ściany.?
23 lis 15:43
Bogdan:

Proponuje tak spojrzeć na ten graniastosłup.
23 lis 15:55