Dwusieczna kąta
Kats: Nie korzystając ze wzoru na pole, oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny o
bokach: 5, 5 6.
Jakaś wskazówka?
22 lis 21:11
Mila:

W ΔCDB:
|CD|
2+3
2=5
2
|CD|
2=25−9
|CD|=4
W ΔCES:
|CS|=4−r
(4−r)
2=2
2+r
2
16−8r+r
2=4+r
2
12=8r
=====
22 lis 21:22
Bogdan:

Podpowiedź:
r
2 + 2
2 = (4 − r)
2
22 lis 21:28
Bogdan:
Dobry wieczór
22 lis 21:29
Mila:
Dobry wieczór

Ładny rysunek.
22 lis 21:37
Bogdan:
dzięki, staram się
22 lis 21:39
Mila:
Zawstydziłeś mnie , swoją precyzją.
22 lis 21:40