Sprawdzanie tożsamości trygonometrycznych
kivi: Mam problem z tożsamościami trygonometrycznymi − byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc:
| ctg α * (1 + tg2 α) | |
| = tg α |
| 1 + ctg2 α | |
Moje rozwiązanie:
(korzystam z tożsamości tg α * ctg α = 1 )
| ctg α (1 + tg2 α) | |
| = tg α | * ctg α |
| 1 + ctg2 α | |
| ctg2 α + ctg2 α * tg2 α | |
| = 1 |
| 1 + ctg2 α | |
L = P
czy jest poprawne?
22 lis 21:03
kivi: Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc w zadaniu
22 lis 21:28
Bogdan:
| | | | tg2α | |
Lewa strona L = |
| * |
| = ... |
| | | | tg2α | |
22 lis 21:38
kivi: | | tg2α | |
Przyznam szczerze, że nie rozumiem po co dopisałeś |
| skoro bez tego wyrażenie |
| | tg2α | |
równa się 1. Pewnie czegoś znowu nie rozumiem...
| | 1 | | 1 | |
Mnożę |
| przez nawias i otrzymuję |
| + tgα. To samo mam w mianowniku, więc |
| | tgα | | tgα | |
dostaję 1, czyli L ≠ P i to nie jest tożsamość.
22 lis 21:44
PW: Pierwsze zdanie powinno brzmieć:
Zamiast zadanej tożsamości zbadamy równoważną jej tożsamość powstałą w wyniku pomnożenia obu
stron przez ctgα≠0 (i tu trzeba to uzasadnić − dlaczego α, dla których ctgα= 0 nie będą
rozpatrywane):
| | ctg2α(1+tg2α | |
|
| = 1. |
| | 1+ctg2α | |
Wtedy będziesz mógł na końcu napisać L=P, bo tak to wprowadzasz czytelnika w osłupienie.
Reszta bardzo dobrze.
22 lis 21:47
Bogdan:
| | | | tg2α | | tgα(1+tg2α) | |
L= |
| * |
| = |
| = tgα = P |
| | | | tg2α | | tg2α+1 | |
22 lis 21:52
Bogdan:
Tak zwija sie ułamki piętrowe
22 lis 21:52
PW: Zarówno w Twoim jak i Bogdana sposobie nie unikniemy ustalenia dziedziny − musimy to
zrobić, żeby nie spotkać się z zarzutem dzielenia (mnożenia) przez zero, albo niesensowności
badanego wyrażenia dla niektórych x.
22 lis 21:58
kivi: Ok, dziękuję wam za pomoc i sugestie
22 lis 22:00
kivi: Potrzebuję pomocy jeszcze z jedną tożsamością:
| | 1 | | 1 | | sinα | | cosα | |
( |
| − |
| ) * (1 + tgα + ctgα) = |
| − |
| |
| | cosα | | sinα | | cos2α | | sin2α | |
zrobiłbym to tak:
badamy równoważną tożsamość powstają przez wymnożenie obustronne przez sinα, dla sinα ≠ 0
| | 1 | | 1 | | sinα | | cosα | |
1. ( |
| − |
| ) * (1 + tgα + ctgα) = |
| − |
| | * sinα |
| | cosα | | sinα | | cos2α | | sin2α | |
2. (tgα − 1) * (1 + tgα + ctgα) = tg
2α − ctgα
3. (tgα − 1) * (1 + tgα + ctgα) = tg
2α − ctgα
L = P dla sinα ≠ 0
zgadza się?
22 lis 22:18
PW: Tak, tylko 3. i 2. są identyczne, nie napisałeś ostatnich przekształceń.
Dziadzina: sinα≠0 i cosα≠0 (co jednocześnie gwarantuje istnienie tg i ctg). Trzeba wyraźnie
napisać co to za α.
22 lis 22:29
kivi: No tak, źle skopiowałem wymnożenie nawiasów przez siebie i zredukowanie czynników.
Niestety muszę przyznać, że nie do końca rozumiem o co chodzi z tym α...
22 lis 22:34