rownania kwadratowe z wartoscia bezwzgledna
Piotrek:

Witam, czy ktoś mogłby mi pomóc odnaleść bład w zadanku? Rozwiaznuje równianie Ix
2−1I+Ix+1I=0
Przyrównałem oba wyrazenia do zera i otrzymalem −1 i 1. Rozpatrzylem 3 przedzialy:
1. (−
∞,−1>
x
2−1−x−1=0
Δ=9 x
1 = 2 x
2 = −1 (−1 nalezy do przedzialu wiec jest ok)
2. (−1, 1)
−x
2+1−x=0
Δ=1 x
1 = −1 x
2 = 0 ( i włsanie w tym miejscu wg mnie jest ze 0 nalezy do przedzilau ale wg
ksazki nie....)
3.<1,+
∞)
x
2−1+x+1=0
Δ=1 x
1 = −1 x
2 = 0
Zestawienie:
x∊{−1,0} tylko ze w odpowiedziach jest samo −1 , czy ktoś może mi wytłumaczyc dlaczego 0 nie
22 lis 21:00
ICSP: Powiedz mi kiedy suma dwóch wartości bezwzględnych daje 0 ?
22 lis 21:02
Piotrek: kiedy obie sa rowne 0

ale i tak niewiem w czym to ma pomoc... nie czaje
22 lis 21:05
===:
22 lis 21:13
Piotrek: a czy ktos moze w mojego wykresu to wyjasnic?
22 lis 21:19
Piotrek: czemu ma sluzyc ten zielony wukres?
22 lis 21:20
===:
... to jest wykres Twojej funkcji
22 lis 21:21
Piotrek: ale my robimy takim sposobem jak podalem − poco rysowac wykres tej funkcji
22 lis 21:23
Piotrek: ok chodzi o miejsce zerowe ale jak bym tak zrobil na kartkowce to powiem wam ze lipa troche
22 lis 21:25
Piotrek: wiec wytlumaczy mi ktos oco chodzi tam u góry?
22 lis 21:26
===:
Sprawdź Twój punkt 2
−x2+1+x+1=0
x2−x−2=0
Δ=9 x1=−1 x2=2
22 lis 21:29
Mila:
Ix2−1I+Ix+1I=0
|x2−1|≥0 i |x+1|≥0 aby równanie było spełnione musi zachodzić jednocześnie:
|x2−1|=0 i |x+1|=0⇔
x2−1=0 i x+1=0
(x=1 lub x=−1) i x=−1
Jednocześnie spełnione dla x=−1
Nie ma potrzeby nic więcej robić w tym zadaniu.
W Twoim rozwiązaniu punkt (2) .Narysowałeś prostą y=x−1
dla x∊(−1,1)
Równanie ma postać :
−x2+1+x+1=0
−x2+x+2=0
22 lis 21:35
Piotrek: ja sie w drugim pomylielm − miejsca zerowe sa ok tylko chodzi o to ze rownianie to −x2+1−x−1=0
22 lis 21:39
Piotrek: czemu taka postac Mila
22 lis 21:40
Piotrek: oba sa ujemne wiec zmieniamy znaki
22 lis 21:40
===: dalej robisz źle
Jak mówi sprawdź to sprawdź −−−−
22 lis 21:40
===:
...dlaczego drugi ma być ujemny

?
22 lis 21:42
Piotrek: poniewaz w tym przedziale wykres f liniowej x−1 jest pod osia
22 lis 21:46
Piotrek: OX
22 lis 21:46
Piotrek: a niby dlaczego ma byc nieujemny?
22 lis 21:49
===:
pod modułem masz |x+1| ....to jakie wartości przyjmuje x+1 dla z z Twego przedziału

?
Ty nie rozumiesz rozwiązywania w przedziałach ...albo już śpisz ...−
22 lis 21:57
Piotrek: Mila możesz mi powiedziec dlaczego?
22 lis 21:57
===:
...dla x .... miało być
22 lis 21:58
Piotrek: ojjjaaaaaaaaacie, narysowalem x−1 a powinienem x+1 − ale mi wstyd
22 lis 22:00
Piotrek: Dziękuje wam bardzo !
22 lis 22:03
===: −
22 lis 22:05
Mila:
Czytaj uważnie , co piszemy .
22 lis 22:37
Piotrek: zapamietam do konca zycia
22 lis 22:43