równania
b***: rozwiaż równanie wymierne
2x / x−5 − 3 / x−6 = 2 / x2 − 11x=30 ostatnie zadanko jesli ma ktoś jeszcze cierpliwość
16 lis 22:56
AROB: pomogę
16 lis 22:57
AROB: Tylko popraw równanie, ma 2 znaki równości.
16 lis 22:58
AROB: Jak tam b*** z Twoim równaniem, bo czekam.
16 lis 23:06
b***: 2x / x− 5 − 3 / x−6 = 2 / x2 − 11x + 30
16 lis 23:07
b***: już wysłałam
16 lis 23:07
b***: poprawione oczywiście
16 lis 23:07
AROB: | 2x | | 3 | | 2 | |
| − |
| = |
| |
| x−5 | | x−6 | | x2−11x+30 | |
Zał. x−5≠0 ⇒ x≠5,
x −6≠0 ⇒ x≠6,
x
2 − 11x + 30 ≠ 0 ⇒ Δ=1, x
1 = 6, x
2 =5
Czyli: D=R \ {5, 6}
| 2x | | 3 | | 2 | |
| − |
| = |
| Mnożymy obustronnie przez (x−5)(x−6). |
| x−5 | | x−6 | | (x−5)(x−6) | |
2x(x−6) − 3(x−5) = 2
| | 1 | |
Po redukcji: 2x2 − 15x + 13 = 0 ⇒ Δ= 121, √Δ = 11, x1=6 |
| , x2= 1 |
| | 2 | |
16 lis 23:18
b***: Dziekuję Ci za pomoc
16 lis 23:26
AROB:
16 lis 23:29
b***: Szczerze mówiąc to więcej rozumiem po tym niż po zajęciach z matmy

miłego wieczoru pa
16 lis 23:30