f kwadratowa
matma: dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(3−m)x2+mx−m przyjmuje wartości ujemne dla
każdego x należącego do R?
22 lis 20:35
Bogdan:

Kiedy taka sytuacja występuje? (rysunek przedstawia parabolę)
22 lis 21:47
===:

albo wtedy ....ale to trzeba w tym zadanku wykluczyć −
22 lis 22:01
Bogdan:
a to sam matma winien zauważyć, w końcu zwie się ... matma
22 lis 22:03
Bogdan:
i matma z pewnością zauważy po wnikliwej analizie, że przypadek 3 − m = 0 nie zachodzi
22 lis 22:05
===:
przypadek 3−m=0 ....zachodzić może −

Tylko wtedy równocześnie nie zachodzi m=0
22 lis 22:07
Bogdan:

jeśli m = 3 to oczywiście m ≠ 0
dla m = 3 f(x) = 3x − 3, a tu funkcja przyjmuje wartości ujemne nie dla każdego x∊R
22 lis 22:10
===:
...tylko co na to
matma ...

?−
22 lis 22:12
Bogdan:
a
matma ma to w nosie
22 lis 22:16
Eta:
22 lis 22:19
matma: nie matma sie zastanawia jak?
22 lis 22:23
matma: jeżeli m nie jest trójką to co?
22 lis 22:24
matma: delta ....
no ale co z tymi wartościami?
22 lis 22:25
===:
... to patrz na rysunek z 21:47
22 lis 22:36
matma: no dobra delta ma być mniejsza od 0
rozwiązane to już i co dalej
tam mam funkcje
dla m = 3 f(x) = 3x − 3
a tu wychodzi m należy od −nieskończoności do 0 suma od 4 do +nieskończoności
i co z tym?
22 lis 22:50