Modulo i przedstawienie liczby w innej postaci
Kinia: 1)Udowodnij że żadnej liczby postaci 4k+3 gdzie k jest liczbą całkowitą nie można przedstawić w
postaci sumy kwadratów dwóch liczb całkowitych.
2)Wykaż że liczby 231 nie można przedstawić w postaci 2a
2+3b
2 dla liczb całkowitych a,b.
3) Znajdź wszystkie takie liczby pierwsze p, że 4p
2+1 i 6p
2+1 są również liczbai pierwszymi.
W 3 rozpatrzyłam wszystko modulo 3, lecz w odpowiedziach należy rozpatrzyć wyrażenia modulo 5 i
dochodzę do momentu A = 4p
2+1, B = 6p
2 + 1. Wtedy:
gdy p = 0 mod 5 to A = 1 mod 5, B = 1 mod 5,
gdy p = 1 mod 5 to A = 0 mod 5, B = 2 mod 5,
gdy p = 2 mod 5 to A = 2 mod 5, B = 0 mod 5,
gdy p = 3 mod 5 to A = 2 mod 5, B = 0 mod 5,
gdy p = 4 mod 5 to A = 0 mod 5, B = 2 mod 5,
I dla liczb p pierwszych choć jedno wyrażenie jest podzielne przez 5... co robie źle

:c