f kwadratowa
matma: Udowodnij że dla każdej liczby rzeczywistej x i dla każdej liczby rzeczywostej m prawdziwa jest
nierówność:
20x2−24mx+18m2≥4x+12m−5
22 lis 20:31
Mila:
20x2−24mx+18m2−4x−12m+5≥0⇔
20x2+x*(−24m−4)+18m2−12m+5≥0 parabola skierowana do góry
Δ=(24m+4)2−4*20*(18m2−12m+5)=
=576m2+192m+16−1440m2+960m−400=
=−864m2+1152m− 384 parabola skierowana w dół
Δm=11522−4*864*384=(3*384)2−4*864*384=
=3842*9−4*864*384=384*(384*9−3456)=384*(3456−3456)=0
Δm=0 ⇔Δ≤0 dla każdego m∊R⇔
20x2+x*(−24m−4)+18m2−12m+5≥0 dla każdego x∊R i dla każdego m∊R
22 lis 20:59