parametry funkcji kwadratowej
ania: Dla jakich wartości parametru m nierówność (x−3m)(x−m−3)<0 jest spełniona przez każdą liczbę
rzeczywistą należącą do przedziału <1;3>
22 lis 19:50
ania: Proszę o wytłumaczenie po kolei ,a nie tylko samo rozwiązanie
22 lis 19:50
ania: pomoze ktos?
22 lis 20:05
J:
f(x) = (x−3m)(x−m−3) = ....
Warunki:
1) f(1) < 0
2) f(3) < 0
22 lis 20:06
Eta:
jeszcze 3) 1<xw<3
22 lis 20:10
ania: na wierzcholek nie potrzeba,prędzej na deltę
22 lis 20:14
J:
dlaczego..? skoro a = 1....
22 lis 20:16
J:
Δ nie ma tu nic do rzeczy...
22 lis 20:17
Eta:

i co ? potrzeba? czy nie?
22 lis 20:18
Eta:
O kurcze .... zobaczyłam − x2
22 lis 20:19
J:
a = 1 ...
22 lis 20:19
ania: oczywiście,że ma .. przecież musimy założyć ,że istnieją te dwa miejsca zerowe i do tego
potrzebna nam delta
22 lis 20:24
ania: prawda?
22 lis 20:25
Ditka:
może tak:
x1,x2∊(−∞,1)∪(3,+∞)
z postaci f(x): x1=3m x2=m+3
musi więc być 3m<1 ∧ m+3>3 ⋁ 3m>3⋀m+3<1
m<13⋀m>0 ⋁ m>1 ⋀ m<−2
m∊(0,13) ⋁ m∊Φ
odp. m∊(0,13)
22 lis 20:29
Ditka:
poprawka, źle zapisałam
powinno być
x1∊(−∞,1) x2∊(3,+∞) albo odwrotnie , chodzi o to że nie mogą być oba w jednym z
przedziałów , muszą "obejmować" przedział <1,3>
22 lis 20:34