pochodna
jak: Oblicz pochodną funkcji:
f(x)=2/x2
22 lis 19:24
jak: z definicji wychodzi mi −4/x
3
22 lis 19:25
22 lis 19:26
22 lis 19:26
jak: Czyli to ja jestem sprite

Dzięki
22 lis 19:27
jak: Nie, jednak nie

Mam wyznaczyć równanie stycznej do wykresu:
f(x)=(x
2−2)(1+2/x
2) x
0=−1
wyliczyłem:
f(x
0)=−3
f'(x)=2x−8/(x
3)
f'(x
0)=6
i podstawiłem do wzoru i wyszło mi:
2x+1
Powinno być −10x − 13

Pomoże ktoś gdzie popełniłem błąd?
22 lis 19:37
Eta:
f(−1)= (1−2)*(1+2)= −3
f
'(−1)= −2−8=
−10
styczna ma równanie: y=−10(x+1)−3 =..........
22 lis 19:44
jak: Hmm, gdzieś coś nie pyka z tym minusem, ale nie mogę znaleźć, masz to rozpisane, to porównam?
22 lis 19:52
jak: Bo wzór mówi f'(x) * g(x) + g'(x) * f(x)?
22 lis 19:54
jak: Przy ilorazie jest odejmowanie?
22 lis 19:54
jak: Znalazłem

Dzięki Eta
22 lis 19:56
Eta:
22 lis 20:22