Jaka jest krotność powtarzających się pierwiastków?
Student in spe: Jaka jest krotność powtarzających się pierwiastków?
np. (x2−1)3(x2−2x+1)
(x2−1)3(x2−2x+1) = ((x−1)(x+1))3(x2−2x+1)
Δ=4−4=0
x1 = 1 (1 krotny)
x2 = 1 (3 krotny)
x3 = −1 (3 krotny)
Pytanie − jaka jest krotność dla 1?
22 lis 19:00
Eta:
(x−1)3*(x+1)3*(x−1)2= (x−1)5*(x+1)3
teraz podaj odpowiedź ............
22 lis 19:02
Student in spe: No tak...
Krotność dla 1 będzie równa 5, a dla −1 będzie równa 3.
Dziękuje.
22 lis 19:04
Eta:
22 lis 19:07