zawsze używałem wzorów:
l=2πr/360
tg=x/y
Jednak po wypożyczeniu pewnej książki z ćwiczeniami wszystko rozwiązane jest przy pomocy
δ=57,3 (w stopniach)
Wynik wychodzi bez tego czegoś ,ale z racji studiów (geodezja −muszę mieć obliczone tak
dokładnie jak tylko się da)
podam przykład z tabeli funkcji trygonometrycznych wychodzi mi np:. tg=0.0033 ,więc z=00000000
dla tg=x/y
natomiast kiedy użyję tego wzorku tak jak w przykładzie z=x*δ(3428 minut)/y −−−−>δ zamienione
ze st na min. otrzymuję 4minuty
Skąd się bierze to δ
| 180° | 180° | ||
≈ | ≈ 57,3° − stosunek miary wyrażonej w stopniach do miary wyrażonej w | ||
| π | 3,14 |
Zadanie
Pod jakim kątem widać wieżę o wysokości h=20m z odległości D=15km
licząc z tg wyjdzie przedział od 0 do 1 stopnia
x=h*δ/D wychodzi 4 min
Pytanie czy muszę się tego nauczyć na pamięć czy to jest jakiś pochodny wzór z funkcji
trygonometrycznej np tgα skoro wychodzi to samo ,ale mniej dokładnie.
| 20 | 1 | |||
tgα = | = | |||
| 15000 | 750 |
| 1 | ||
arctg | ≈ 4,58' | |
| 750 |
| 1 | ||
arctg | ≈ 0,00133333 (rad) | |
| 750 |