.
mo: w trójkącie prostokątnym równoramiennym przyprostokątna ma dł. 2+√2. Jaki jest obwód tego
trójkąta?
wychodzi mi, że c2 to 24+16√2 ale później jak robię dalej to wynik nie jest dobry, pomocy :C
22 lis 18:52
Eta:
Ob= 2a+a√2= a(2+√2) , a= 2+√2
Ob=(2+√2)(2+√2)=.............
22 lis 18:55
mateusz:

przyprostokątna − a
przeciwprostokątna − zauważ że jest to przekątna kwadratu o boku a, więc a
√2
a = 2 +
√2
a
√2 = (2 +
√2)
√2
a
√2 = 2
√2 + 2
Obwód: 2 +
√2 + 2 +
√2 + 2
√2 + 2
O = 6 + 4
√2
22 lis 18:59
Eta:
22 lis 19:00