Wyznacz te wartości parametru p∊ℛ dla których równanie
Ankaa: Wyznacz te wartości parametru p∊ℛ dla których równanie
x4+(k+1)x2+k2−1=0
ma dokładnie dwa różne rozwiązania.
Podstawiam zmienna t=x2 gdzie t≥0
t2+(k+1)t+k2−1=0
I aby równianie pierwsze miało dokładnie dwa rozwiązania
to drugie musi mieć dokładnie jedno dodatnie rozwiązanie ?
czyli Δt =0
t>0 ?
22 lis 17:53
Kacper: To będzie jedna z możliwości.
A druga?
22 lis 17:55
Ankaa:
gdy Δ>0
t1=t2 ?
22 lis 17:57
Kacper:
Jeśli Δ>0, to jak t1=t2?
22 lis 17:59
Ankaa: tylko że z tego pierwszego warunku
Δt=0
t>0
wychodzi że dla k1=53 t=−43
a dla k2=−1 t=0
22 lis 18:03
Ankaa: to jaka ma być druga możliwość ?
22 lis 18:04
Kacper:
Jak dostaniesz dwa rozwiązania t
1 i t
2 to pomyśl jakie to muszą być być liczby, żeby jedna z
nich generowała 2 rozwiązania, a druga żadnego?
22 lis 18:07
Ankaa: jenda musi być dodatna a druga ujemna ?
22 lis 18:08
Kacper:
22 lis 18:13
Ankaa: tylko ze jak oblicze delte to wychodzi że
k
2= −1
jak podstawie to do tego drugiego równiana to mam
a dla k=−1
t
2=0
22 lis 18:21
Ankaa: czyli jak mam to zrobić ?
22 lis 18:33
Ankaa: pomoże ktoś ?
22 lis 18:48