rozwiaz rownanie
lolek: rozwiąż równanie
22 lis 17:52
lolek: x3−15x2 + 75x −125= |x−5| nie wiem co dalej
22 lis 17:58
Kacper:
Dziedzina!
22 lis 18:03
lolek: to co pod pierwiastkiem wieksze od zera czyli R bez 5
22 lis 18:06
lolek: i wtedy ta lewa strona sie zzeruje
22 lis 18:07
lolek: tzn sorry prawa
22 lis 18:07
Kacper:
Ja proponuje coś takiego
x≠5
Teraz już możesz sam dokończyć.
22 lis 18:11
lolek: (x−5)(|x−5|)=1
−x
2+10x−26=0 v x
2−10x+24=0
Δ<0 , brak rozwiazan v Δ=4 no i wyjda dwa pierwiastki a w odpowiedziach jest ze to
rownanie ma tyllko jeden rozwiazanie
22 lis 18:29