zbadaj różniczkowalność funkcji
percy: hejjjj,
mam zbadać różniczkowalność funkcji w punkcie x
0=0 i męczę się z tym już z godzinę

Funkcja wygląda tak:
f(x) =
√ln(1+x2)
| | √ln(1+x2) − f(0) | |
Zaczęłam tak: f'(0) = lim |
| |
| | x−0 | |
x−>0
Potem zaczęłam liczyć tą granicę z reguły de l'Hospitala, ale w pewnym miejscu utknęłam i nie
mam już pomysłu na to zadanie. Czy jest ktoś chętny do pomocy?
Gray: Jeżeli x→0
+ to x=
√x2, zatem
| √ln(1+x2) | | √ln(1+x2) | | ln(1+x2) | | ln(1+x) | |
| = |
| = ( |
| )1/2 → 1 (bo |
| →1 |
| x | | √x2 | | x2 | | x | |
dla x→0).
Jeżeli x→0
− to x=−
√x2, wówczas robiąc jak poprzednio wyjdzie Ci −1.
Skoro granice jednostronne są różne, to granicy (a więc i pochodnej) nie ma.