Wyznacz te wartości parametru p∊ℛ dla których równanie
Ankaa: Wyznacz te wartości parametru p∊ℛ dla których równanie
px4−(2p+6)x2+9−p2=0
ma cztery różne rozwiązania.
podstawiłam zmienna t=x2 gdzie t≥0
pt2−(2p+6)t+9−p2=0
założenia
Δ>0
p≠0
i nie wiem czy trzeba coś zakładać o pierwiastkach t1 i t2 ?
Pomożecie?
22 lis 17:00
ICSP: t1 i t2 musza być dodatnie.
22 lis 17:01
Ankaa: a dlaczego ?
22 lis 17:06
Krystek: Aby były cztery pierwiastki
np
t1=4 t2=9 wtedy masz cztert rozwiazania
gdy t1=4 t2=−9 już nie
22 lis 17:10
Ankaa: no tak, sama przeciez zakładałam że t≥0
dzięki wielkie
22 lis 17:13